CineBaix

CineBaix

Un moviment ciutadà de Sant Feliu de Llobregat va salvar del tancament l’històric cinema Guinart per convertir-lo en l’actual CineBaix, un local gestionat per un centenar de voluntaris.

Sant Feliu sempre ha estat una ciutat cinèfila. Als anys 60, l’actual President de CineBaix, Jordi Alemany, organitzava cineclubs al municipi. Era aquella època en què el cinema significava obrir una finestra a idees noves, que venien d’Europa i provocaven debat.

En aquest context, el Guinart simbolitzava tot un ritual de pas: el primer lloc on els santfeliuencs sortien sense la companyia dels seus pares i familiars a veure els programes dobles gaudint d’una bossa de xufles. El Guinart constituïa, a parts iguals, la iniciació a l’adolescència i a la cinefília.

Amb el temps, però, el cinema va canviar molt. L’aparició de les multisales va suposar una gran transformació per al món de l’exhibició cinematogràfica. Es van perdre els grans temples del cinema, amb personalitat pròpia, per donar pas a una proliferació de pantalles, moltes vegades petites, on les pel·lícules no sempre es gaudien en bones condicions.

El Guinart també va ser víctima d’aquesta transformació; si bé va aconseguir distanciar-se de la majoria. Es va remodelar per passar d’una a tres i, finalment, a sis sales, però va conservar l’essència dels cinemes dels anys 60.

CineBaix_pancarta

Tanmateix, a finals dels 90, van començar els rumors de tancament del Guinart. L’immoble va caure en mans d’un subhaster i, espontàniament, va néixer un moviment popular per defensar aquesta peça clau del patrimoni cultural i sentimental de Sant Feliu.

Les manifestacions i assemblees es van succeir en un procés constant de nou mesos. I, contra tot pronòstic, les reivindicacions van tenir un final feliç: L’Ajuntament va decidir adquirir el local i la plataforma ciutadana va presentar un projecte de gestió del que avui en dia és CineBaix.

El projecte es basa en un cinema fonamentalment d’autor, europeu i català. També es fan cicles de clàssics i de pel·lícules infantils. I una part destacada de l’activitat de CineBaix torna a ser la generació de debat a través dels cinefòrums.CineBaix_manifestacio

Han estat quatre anys d’un projecte que, humilment, ha sembrat una llavor per al futur dels cinemes de tota la vida. Amb l’ajuda de les administracions, es demostra, aquí, que la ciutadania pot deixar de banda els termes mercantils per reivindicar la part més cultural i social del cinema.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: